Dolar 43,6435
Euro 52,0515
Altın 7.116,84
BİST 13.787,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Kayseri 8°C
Yağmurlu
Kayseri
8°C
Yağmurlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 13°C
Cts 12°C

SOKÜM İl Komisyonu Yahyalı’yı Gezdi

SOKÜM İl Komisyonu Yahyalı’yı Gezdi
22 Mayıs 2015 17:11
A+
A-

SOKÜM Kayseri İl Komisyonu toplantısına İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, Kültür Şube Müdürlüğünden Derya Dalaslan ve İbrahim Topaloğlu, komisyon üyeleri Doç. Dr. Bayram Durbilmez, Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar, Durdu Demirel, Mehmet Öztürk, Alim Gerçel, Hamdi Karaca, Aziz Özülkü katıldı.

Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk’ün Derebağ Şelalesi’nde yeni faaliyete geçen Kır Lokantası’nda öğle yemeği ikramının ardından başlayan toplantıda, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, SOKÜM ve yaptığı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Müdür Taymuş; “ 2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığımızın talimatlarıyla tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de Somut olmayan yani unutulmaya yüz tutan kültürlerimizin araştırılması, ortaya çıkarılması, yaşatılması, önce ulusal boyutta tanıtılması sonra da uluslararası kültür mirası olarak kabul edilmesi için çalışmalar istemişti bizden. Kayseri Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak ilimizde kültür ve sanatçılarımızdan oluşan daimi ve geçici komisyonlar kurarak bu çalışmaları sürdürdük. Bakanlığımızın son talimatı ile yılda 2 kez toplanma kararı çıktı. Bizde yılda 2 kez daimi ve geçici üyelerimizle toplanarak unutulmaya yüz tutan kültürel değerlerimizin araştırılması, ortaya çıkarılması, yaşatılması ve Dünya Kültür Mirası mal olması için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, toplantıya ev sahipliği sahipliği yapan Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk’e teşekkür ederek konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün sağ olsun Yahyalı Belediye Başkanımız Esat Öztürk bize ev sahipliği yaptı. 2009 yılından beri devam eden çalışmalarımızı ilk defa bir ilçede yapıyoruz. Bizi buraya davet eden başkanımıza misafirperverliğinden dolayı teşekkür ediyoruz. Yahyalı, kültürünü koruyan bir ilçemiz. Daha önceki çalışmalarımızda Yahyalı’da iki tane kültür varlığımızı bakanlığımıza teklif etmiştik. Belki bugün toplantımızı Yahyalı’da yapmamızın bir faydası da Başkanımızın da bizlere önerileri olacak. O, önerileri tartışarak eğer komisyon üyeleri kabul görürse bu kültürel varlıklarımızı da önce bakanlığımıza teklif yapacağız, onlarda değerlendirip ülkelerde uluslararası kültür mirasına kabul görüp görmeyeceğini karar verecekler”

Toplantı da konuşma yapan Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk’te, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ve SOKÜM Kayseri İl Komisyonunu Yahyalı’da misafir ettikleri mutlu olduklarını belirterek, kültürel mirasları korumak için üzerlere büyük görevler düştüğünü söyledi. Başkan Öztürk “Burada hakikaten saygı duyduğumuz kültür insanı var Akil insanlar var Turizm elçileri var. Bu önemli böyle bir toplantıyı ilçemize almanızdan dolayı da ben İl Kültür ve Turizm Müdürümüze teşekkür ediyorum. Çiçeği burnunda tesisimizde İl Kültür ve Turizm Müdürümüz ile birlikte bu toplantıyı gerçekleştirmek çok manidar. Ben her zaman diyorum böyle bir peyzajı yapmayı belki ülkelerin bütçeleri yetişmez ama Cenabı Allah’ın yarattığı saklı cennet diye bildiğimiz yeri, gün yüzüne çıkartmak belki biz kullara düşüyor diye düşünüyorum. Kültür elçilerine düşüyor, turizm elçilerine düşüyor. Yahyalı’mızın diğer ilçelerimizden çok farklı bir coğrafi yapısı var. Bunu hep beraber keşfedelim diyoruz. Hep beraber ön plana çıkartalım diyoruz. Develimizin ayrı güzelliği var, Yeşilhisar’ımızın ayrı güzelliği var, Bünyan’ımızın… yani Allah’ımız İlçelere göre çok güzel coğrafi özellikler vermiş. Bunu kadrini kıymetini bilmekte bize düşüyor diye düşünüyorum. Tanıtmak belki bize düşecek. Biz ceddimize atalarımıza saygı duyuyoruz hepsini rahmetle yad ediyoruz. Ecdadımız eğlenirken öğretmiş, bizim bunları unutturmamız lazım bundan sonraki kuşaklara. İnternet, televizyon, sosyal medya birazcık çocuklarımızı dünyalarından kopartıyor. Bizim değerlerimiz hem eğitiyordu, hem öğretiyordu, sevgiyi gösteriyordu, saygı vardı. Onun içerisinde büyüklerine hürmet vardı, küçüklerine saygı vardı. Bunların hepsi unutulacak değerler olmasın. Gayret bize düşüyor” diye konuştu.

Bakanlığa sunulacak olan insanlar tarafından kuşaktan kuşağa aktarılan uygulamaları, temsilleri, ifadeleri, bilgi ve becerilerin konuşulduğu toplantıda, Yahyalı ilçesinden Bezdirme Köftesi, Üzümlü Yemeği, Çenetli Börek, Sütyüzü ve Kef SOKÜM Kayseri İl Komisyonu tarafından listeye alınarak, bakanlığa sunulması kararı alındı.

Toplantının ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, SOKÜM Kayseri İl Komisyonu üyeleri Derebağ Şelalesini gezerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: İHA

2015 yılında ”Yahyalı ~ Yahyalı’ya dair ne varsa” sloganıyla internet yayınına başladı. Yahyalı’da medyanın en önemli sitelerinden biri olmayı hedefliyor.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.